Despre țară

Egiptul, casa faraonilor, este locul în care poți combina perfect cultura, aventura și relaxarea. Este o țară arabă din nordul Africii și Orientul Mijlociu pe care Herodot a numit-o “darul Nilului”, datorită faptului că este situată în fertila vale a Nilului lungă de 1000 de km si lata de 10-20 de km, marginită la vest și est de pustiuri.

Capitala: Cairo

Limbă oficială: araba, însă engleza și franceza sunt utilizate în zonele turistice

Ora: GMT+2

Valuta: lira egipteană

Voltaj: 220 volți.

Codul telefonului: +20

Este delimitat de Marea Mediterană la nord, Fâșia Gaza, Israel și Marea Rosie la est, Sudan la sud și Libia la vest. Cel mai înalt vârf al Egiptului este Gebel Katherina, cu o înălțime de 2637 m. Situat chiar la intersecția dintre Africa și Asia, astăzi Egiptul reprezintă un important punct de transport între continente, prin Canalul Suez.

Primul regat al Egiptului Antic datează din anul 3200 î.Hr. când Egiptul de Nord s-a unit cu cel de Sud sub regele Menes. A fost cucerit de Alexandru cel Mare în 320 î.Hr., iar conducerea Ptolemeilor greci a durat până la Cleopatra, ultima regină dinaintea cuceririi romane. Urmează epoca creștină și apoi cucerirea arabă din anul 647. Protectoratul englez începe în anul 1882 și durează până la cucerirea independenței,  în anul 1952.

Sursa vieții Egiptului a fost și este râul Nil prin valea sa fertilă -  “pământul negru” - cum îl numeau grecii antici.

În prezent resursele naturale ale țării sunt cărbunele, petrolul, gazele naturale, aurul dar și citricele. Petrolul și produsele petroliere, fructele și legumele, bumbacul, textilele, produsele metalice și chimice sunt exportate către Arabia Saudită, Italia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, SUA, Marea Britanie sau India. Economia țării se bazează pe turism și agricultura. Principalele stațiuni turistice sunt Sharm El Sheikh și Hurghada, ambele la Marea Roșie.

Religia Egiptului este împărțită în 2 : 85% sunt de religie islamică, iar 15% sunt creștini copți și alte religii.

Înainte de 1922 femeile egiptene respectabile din clasa de mijloc sau din înalta societate purtau voal până când Hoda Shaarawi, o frumoasă feministă, renunță la acesta. Astfel, până în anul 1935 valurile devin o raritate în Egipt. În prezent valurile întregi sunt purtate în principal de soțiile beduinilor.  Chiar dacă după 1930 femeile au început să aibă profesii și să intre în afaceri, acestea încă nu au drepturi egale cu barbații nici în ceea ce priveste legea, nici obiceiurile.

Iubitorii de artă și istorie pot alege să facă o excursie în cel mai mare oraș al Egiptului, situat pe malul drept al Nilului, capitala Cairo, pentru a vizita fortăreața medievală Citadela și bazarul mare Khan El Khalili din cartierul islamic, Biserica Suspendata, Biserica Sfânta Maria, Sinagoga Ben Ezra din cartierul creștin, platoul Giza de pe malul vestic al Nilului cu piramidele faraonilor Keops, Kefren și Mikerinos, dar și renumitul Sphinx cu trup de leu și față de om.

Făcând o vizită la Muzeul Egiptean, unul din cele mai mari muzee ale lumii, vei descpoeri un loc plin de comori ale faraonilor, fascinante exponate ale mumiilor regale din epoca de aur a regelui Tutankamon și multe alte exponate de o valoare inestimabilă.

Luxor este, de asemenea, un oraș ce trebuie vizitat în vacanța din Egipt. Situat în sudul țării, aici se află cele mai interesante descoperiri arheologice din perioada Egiptului Antic, Tempul din Karnak (construit în cinstea zeului Amun Ra) și Valea Regilor, unde se găsesc zeci de mormite ale faraonilor, excelent conservate, inclusiv mormântul lui Tutankamon.

Vei ramane impresionat și dacă vei vizita Mănăstirea Sfânta Ecaterina, o mănăstire aflată la poalele muntelui Sinai, construită pe locul unde se crede că profetul Moise a vazut Rugul Aprins. Această mănăstire, fondată între anii 548-565 este, probabil, cea mai veche mănăstire creștină în care viața monahală nu a fost întreruptă.

Marea Roșie, al carei nume provine de la munții din apropiere bogați în minerale de culoare roșie, cunoscută până în secolul XX și sub numele de “Golful Arab”, este marea ce desparte Africa de Asia. Temperatura ei constantă este de circa 21-25 grade Celsius, iar vasta lume subacvatică cu ai săi pești și corali dar și vizibilitatea bună de până la 200 m o fac alegerea perfectă pentru iubitorii de scufundări, indiferent dacă aceștia sunt începători sau experimentați.

Hurghada este cea mai cautată destinatie de la Marea Rosie. În stațiune sunt mai mult de 200 de hoteluri, zone comerciale și o viață de noapte vibrantă. Stațiunea este cautată de turiști pentru windsurf, navigație, dar îndeosebi pentru snorkeling și scufundări. Departe de țărm se găsec cele mai frumoase grădini subacvatice, celebre printre scafandri datorită tipurilor rare de pești și recifuri de corali.  Orașul Hughada, cea mai mare și mai ieftină stațiune de la Marea Roșie, este împărțit în 3 zone – Sheraton Road (El Sakala), cea mai aglomerată stradă cu bazaruri, cafenele, farmacii, bănci, restaurante și cluburi de noapte, Promenada (Village Road sau El Memsha), o promenadă largă și curată cu centre comerciale și magazine și El Dahar, unde se află primăria, biblioteca, acvariul, dar și cea mai mare moschee a orașului.

Stațiuni

De ce să alegeți

Hoteluri recomandate